Nedávna štúdia vedcov z univerzity v Nagoji odhalila, že mikroRNA v moči môžu byť sľubným biomarkerom na diagnostiku mozgových nádorov. Ich objavy publikované v časopise ACS Applied Materials & Interfaces naznačujú, že pravidelné testy moču môžu pomôcť včasnej detekcii a liečbe mozgových nádorov, čo môže viesť k zvýšeniu šance prežitia pacientov.

Včasná diagnostika mozgových nádorov je často zložitá, čiastočne preto, že väčšina ľudí podstúpi CT alebo MRI mozgu až po objavení neurologických deficitov, ako sú nehybnosť končatín a neschopnosť reči. Keď sú nádory mozgu detekované pomocou CT alebo MRI, v mnohých prípadoch už narástli príliš veľké na to, aby ich bolo možné úplne odstrániť, čo by mohlo znížiť mieru prežitia pacientov. Z tohto hľadiska sú veľmi potrebné presné, ľahké a lacné metódy včasnej detekcie nádoru na mozgu.

Nedávno sa venovala značná pozornosť mikroRNA (malé molekuly nukleovej kyseliny) ako biomarkeru rakovinových nádorov. MikroRNA sa vylučujú z rôznych buniek a existujú v stabilnom a nepoškodenom stave v extracelulárnych vezikulách v biologických tekutinách, ako je krv a moč. Vedci z Nagojskej univerzity sa zamerali na mikroRNA v moči ako biomarker mozgových nádorov. „Moč sa dá ľahko zbierať bez toho, aby zaťažoval ľudské telo,“ hovorí docent Nagojskej univerzity Atsushi Natsume, zodpovedný autor štúdie.

„Kvapalná biopsia na báze moču nebola u pacientov s mozgovými nádormi úplne vyšetrená, pretože žiadna z konvenčných metodík nedokáže efektívne extrahovať mikroRNA z moču z hľadiska odrôd a kvantity. Preto sme sa rozhodli vyvinúť zariadenie, ktoré to dokáže.“ „

Analýza  mikroRNA zhromaždených pomocou prístroja z moču pacientov s mozgovými nádormi a jedincov bez rakoviny odhalila, že veľa mikroRNA získaných z mozgových nádorov skutočne existuje v moči v stabilnom stave.

Ďalej vedci skúmali, či môžu močové mikroRNA slúžiť ako biomarker nádorov mozgu, a to pomocou ich diagnostického modelu založeného na expresii mikroRNA vo vzorkách moču od pacientov s nádormi mozgu a jedincov bez rakoviny. Výsledky ukázali, že model dokáže rozlíšiť pacientov od jedincov bez rakoviny s citlivosťou 100% a špecifickosťou 97% bez ohľadu na malignitu a veľkosť nádorov. Vedci tak dospeli k záveru, že mikroRNA v moči sú sľubným biomarkerom mozgových nádorov.

Vedci dúfajú, že ich zistenia prispejú k včasnej diagnostike agresívnych typov rakoviny mozgu, ako sú glioblastómy, ako aj iných typov rakoviny. Dr. Natsume hovorí: „V budúcnosti budú ľudia kombináciou umelej inteligencie a telemedicíny schopní spoznať prítomnosť rakoviny, zatiaľ čo lekári budú poznať stav onkologických pacientov iba s malým množstvom ich dennej vzorky moču. “

Zdroj: https://www.technologynetworks.com/diagnostics/news/brain-tumors-could-be-detected-earlier-by-a-simple-urine-test-349985?fbclid=IwAR2d_eGvmtIeNbH3bljEvF-mDak6PgJM0obkNei1Jyt_lDLTkufwpKOA0L8

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *