Keď som bol menší mal som rád hudbu rôznych žánrov a väčšinou to boli cudzokrajné piesne v niekoľkých jazykoch ktorým som nerozumel. V tej dobe som ešte nerozumel ani anglickým textom a užíval som si ľubozvučnosť. Naučil som sa hudbu vnímať len ako zvuk do ktorej patril aj hlas, nebolo preto pre mňa ani veľmi dôležité čo spievajú ako tak ako to spievajú a ako to celé znie. Ako však čas letel začal som viac pracovať s angličtinou aby som mohol komunikovať s ľuďmi v online hrách musel som sa naučiť rozumieť aj bežnej angličtine z bežného života nie len tej technicko hernej ktorá bola zozačiatku dostačujúca na porozumeniu ovládania týchto hier. Ale tak nejak len zo zvyku som stále hudbu počúval aj ako teenager stále len ako zvuk a nezaujímal ma moc hlas, vlastne som sa celkom úspešne vyhýbal Slovenskej tvorbe pretože tam som musel zapájať mozog a zamýšľať sa aj nad tým o čom tam spievajú keďže som nemal na výber a väčšinou ma tie texty až tak nezaujímali zneli mi niektoré ako úplný nezmysel, ktorý niekto vymyslel z dlhej chvíle keď žil v paralelnom vesmíre v ktorom sa ja určite nenachádzam keďže veci vnímam úplne inak.

Ako však plynula ďalšia doba začal som angličtine rozumieť lepšie, pozerával som seriály s titulkami keďže na tie s dabingom sa muselo čakať veky a mňa zaujímali hneď vtedy keď vychádzali tak aby mi niekto nenaspoiloval ako to dopadne skôr ako to uvidím. Myslím že prvý zo seriálov ktorý som bol ochotný pozerať v angličtine bol dr. Who na ktorého ma naviedol môj spolužiak zo strednej školy a hoc som ho dlho odkladal bokom dal mi ho na usb a potreboval som uvoľniť miesto tak som sa rozhodol že to nezmažem ale fakt si to pozriem čo vyústilo k tomu že som veľmi rýchlo letel až k najnovším sériám. Musím uznať že bez tituliek pozerať tento seriál je mierne problémové aj dnes keďže britská angličtina je niekedy dosť náročná hlavne keď sa vyslovuje správne 😅 Čo je však dôležité spolu s tým ako som čoraz viac počúval angličtinu a napríklad pri seriále Game of Thrones už niekedy aj bez titulkov (fakt som bol nedočkavý hovoril som si že si to pozriem znova s titulkami ale to sa nikdy nestalo keďže sa ukázalo že mám dostatočné porozumenie a pre tých pár slov ktoré som si hodil do translatora by mi to už nestálo). Stalo sa však to že som začal aj nechcene rozumieť textom piesní, to bol tak trochu nevyžiadaný vedľajší efekt.

Zistenie

Zistil som že množstvo piesní ktoré sa mi páčili boli založené na rôznom sexuálnom kontexte ktorý bol v niektorých prípadoch až cez uši prerastajúci, sám som sa divil ako to mohli pustiť do éteru ale tak veď všetko to patrí k životu len som tak nejak nečakal že keď som si to ako dieťa pospevoval v nevinnej predstave toho že sa vlastne nič nedeje tak to bolo možno naopak a ak by vtedy niekto v mojom okolí vedel anglicky asi by mi to snáď aj vypol 😅 To je však len začiatok toho o čom je tento článok a jeho hlavná pointa.

„Oni nespievajú o haluzinách oni spievajú o realite“

Áno pre mňa celkom kruté zistenie že v mojom až neskorom veku 25+ som si začal uvedomovať že tí ľudia tam nespievajú o nejakých jednorožcoch ktoré sa nespájajú s realitou ale práve naopak. Texty piesní ako keby opisovali náš život, útrapy, radosti a všetko okolo. Ono by ma to koniec koncov nemalo až tak prekvapovať veď o tom nám hovorili už dávno raz na základnej škole keď som bol na divadle padla tam veta že „najlepšie piesne vychádzajú zo života“ ale vtedy sa mi to zdalo ako parádny blud veď kto pre boha môže mať až také problémy nadviazať kontakt so svojim okolím, nájsť si kamarátov a preto skončiť na drogách o ktorých spieva ? Veď by to nemalo byť také ťažké ja mám niekoľko dobrých kamarátov a nie je to taký problém nájsť nových. No well lenže keď ste raz dospelý veci sa mierne zmenia a už to nie je až také ľahké ako sa to zdalo vtedy a veci tak nejak viac začnú dávať zmysel. Zrazu myšlienky ktoré ste mali v hlave ako vznešené sa stávajú len ťažko realizovateľné hoc to v mladšom veku vyzeralo idealisticky. Proste keď raz človek vylezie zo školy tak veci okolo sa tak trochu nejak začnú meniť a dávať všetkému iný tvar podoby.

Čo teda vlastne je pointov tohto článku ?

Ak sa vám texty piesní zdajú príliš pritiahnuté za vlasy divoké alebo zvláštne môžete si byť istý že existujú na zemi takí ľudia pre ktorých sú tieto texty komplet normálne a dokonca žijú takým spôsobom alebo tak v minulosti žili. Možno ste ešte v bode kde som bol kedysi ja a zdá sa vám že tie Slovenské pesničky sú trošku mimo (možno niektoré fakt sú 😅) ale ako sa tak časom ukáže možno aj my sa dostávame do situácií ktoré tieto piesne opisujú hoc sa nám to nikdy nezdalo že by tak niekto prežíval svoj bežný deň.

Tags:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *