Pred niekoľkými týždňami sa mi naskytla možnosť zapožičať si od sesternice Peťky niekoľko kníh. Medzi nimi sa objavila aj kniha životopisu Willa Smitha na ktorú som už v predošlej dobe v jej knižnici pokukoval. Peťka mi ju doviezla spolu s ďalšími a ja som sa mohol pustiť do čítania. Kniha je komplet anglicky takže sa v preklade nestratila žiadna informácia a ja môžem úspešne zhodnotiť že je to asi moja prvá anglická kniha ktorú som schrúmal od prvej až po poslednú stranu bez potreby niečo preskakovať alebo vynechávať. Aký teda je môj prvý dojem z knihy a aká je odpoveď na otázku či by som ju odporučil ďalej ? Jednoznačne už na začiatku môžem povedať jedno veľké Áno. Pozrime sa už však na to o čom vlastne kniha je a prečo by aj vás mohla zaujímať.

Čo ma motivovalo k tejto knihe

Ako už poznáme životopisy tiahnu sa celým životom autora knihy. Toto bola taktiež moja prvá skúsenosť s životopisom, nikdy predtým ma nik nezaujímal tak aby som siahol po tomto žánre a posledne ma len veľmi zaujalo rozprávanie môjho bývalého kolegu ešte za čias práce ako technika na Katolíckej Univerzite o knihe Stevea Jobsa, ktorá ma už len z rozprávania veľmi zaujala a chytila na toľko že som si povedal že by som sa mal na nejakú ďalšiu pozrieť už sám. Viem že môj idol v hereckom svete bol vždy Will Smith pretože ma vedel vždy rozosmiať jeho trefnými zakončeniami, jeho vyjadrením pocitov a emócií ktoré vždy zahral perfektne a ja som sa na jeho tvorbe bavil a kradol mu jeho logiku zakončovacích hlášok aj pre svoj život, v ktorom sa vždy snažím čo sa humoru týka len veci správne časovať a v krátkosti doraziť tak aby boli aspoň o trochu zábavnejšie.

Úvod knihy

Na začiatku knihy sa dostávame do detstva Willa Smitha v ktorej nás preplieska fakt že jeho detstvo vlastne nebolo vôbec zábavné a že nie raz bol na veľmi odvrátenej strane existencie a nie vždy chýbalo veľa aby z Willa niečo vôbec do jeho prvých zaujímavých aktivít ostalo. Jeho otec mu život vôbec neuľahčoval, a ako jediný v rodine sa cítil ako zbabelec keďže svoju matku nebránil voči fyzickým útokom. Dozvedáme sa však že práve to bolo jeho dôležitým zážitkom pre to aby sa naučil ako si robiť z vecí srandu. Will totižto veril že ak dokáže svojho otca rozosmiať tak nevzniknú žiadne rozbroje a hádky v rodine a on tak zachráni svoju matku tým že otec bude pobavený a pokojný. Vedel sa tak presne naladiť na jeho nálady a chovanie a podľa toho vedel čo má robiť, v tejto situácií sa teda naučil rozumieť publiku a tomu ako ho pobaviť. V období jeho školských rokov vystriedal dve stredné školy a aj v jeho susedstve vo Philadelphií sa naučil že záleží od publika aké vtipy dané skupiny zaujímajú. Ak bol doma v susedstve so seberovnými tak vedel že majú radšej tvrdý humor zo života s veľkou kopou nadávok, zatiaľ čo v kresťanskej škole išli skôr vtipy ktoré neobsahovali nadávky a boli to v podstate len nevinné alebo vymyslené žarty ktoré sa ani nemuseli spájať s realitou. Will vždy túžil vymyslieť vtipy ktoré by dokázali pobaviť všetky tábory a na tento postup sa aj neskôr zameriaval vo svojej kariere. Pôvodne jeho prvá tvorba  taktiež obsahovala nadávky, ktoré však našla jeho teta Gigi v jeho zápiskoch a hoc ho s tým priamo nekonfrontovala nechala mu v zápiskoch papierik s odkazom že sa nemusí schyľovať k slabým slovám preto aby pobavil a potešil ľudí. Tejto rady sa Will držal počas celej svojej kariery.

Hudobník Will

Najkritickejšia a zároveň asi najzaujímavejšia je realita toho ako sa vlastne Will stal populárnym. Možno by sa dalo diskutovať že mal štastie a dobrú dobu na to aby sa tak stalo ale fakt je že vždy keď niečo robil šiel do toho naplno a tak to bolo aj pri tvorbe hudby ktorej sa začal venovať na jeho novej strednej škole kde si našiel aj spolužiakov ktorý mali podobné záujmy a dokázali spolupracovať tak aby vytvorili diela ktoré dokázali zaujať davy ľudí. Od tzv. „punch lines“ ktoré používal v škole pred učiteľkami ktoré ho mali radi pretože škola ho bavila aspoň teda matematika určite taktiež medzi jeho spolužiakmi a kamarátmi v škole kde si krátili voľné chvíle týmto spôsobom tvorby rýmov ktoré do seba dobre zapadali. Najzaujímavejší a ikonický bol pre mňa asi moment keď so svojim kamarátom mali ísť na párty kde sa tešili ako budú súperiť v rýmovaní proti DJ Jazzymu Jeffovi, teda aspoň ak mi to z prekladu neušlo tak práve tu nastal zlom keďže ani Jazzyho kamarát ktorý mal repovať a ani Willov kamarát ktorý mal robiť beatbox sa neukázali a tak publikum pobavili nakoniec súperiace strany spolu a stali sa najlepšími kamarátmi prakticky až do dnes. Spolu s Jazzyho kamarátom potom vybudovali hudobné impérium ktoré ich neskôr skoro stálo život.

Willov prvý pád

Will sa vypracoval veľmi svižne na vrchol a ďalší ikonický moment bol keď mu po niekoľkoročných sľuboch „vydavateľa“ Dana Goodmana zahrala v rádiu jeho vlastná pieseň „Girls Ain’t Nothing but Trouble“ ktorú nečakal a šokovalo ho to. Spolu s čitateľom tak v knihe prežije celý ten moment ako pracoval v ocovej „ľadárni“ užíval si beaty v rádiu popri práci ktoré mali špecifické odpočítavanie moderátora a potom odrazu prišla jeho skladba nečake a s čista jasna.  Will po tomto už celkom jednoducho rástol kúpil si svoju prvú vilu s bazénom v spálni 😅 a stretával sa s rôznymi ľudmi, vymenil svojho vydavateľa na základe toho že nemal dostatočný vek v dobe keď podpísali kontrakt s Danom a jemu sa to moc nepáčilo. Jednu noc stál na aute pred jeho domom so zbraňou a čakal tam. Willov otec vyšiel von a vysvetlil mu že ak chce Willa zastreliť bude musieť postrielať celú rodinu v dome. Dana to nakoniec vzdal ale samozrejme to nebolo ich posledné stretnutie. Will v tejto dobe neplatil dane a tak neskôr o všetok svoj majetok v rámci upratania prišiel keďže ich musel predať. Stretával sa taktiež s mafiou čo mu vôbec neprospelo k dobru. Mal jediné štastie že jeho rodina poznala policajta ktorý mal dobré chovanie v týchto štvrtiach a prišiel sa osobne Willa spýtať či s tým čo sa deje v mafií má niečo spoločné keďže ho videli stretávať sa a vyvážať sa na autách s ním. Dali mu tak možnosť uniknúť z mesta a odporučili mu nech tak spraví lebo keď sa začne riešiť veci cez FBI tak to nedopadá v týchto okruhoch dobre. Will spravil dobre že sa zdúchol, zobral peniaze od svojho kontaktu v tejto mafií (ak si dobre pamätám) a odletel do LA. Tento kontakt ktorý mu dal peniaze bol do 3 dní od vtedy mŕtvi.

Willov prechod k TV tvorbe

Ďalší z momentov ktoré ma pobavili bol Willov prechod z jeho zdrvenej existencie na hotelovej izbe kde mal už asi len 3000 dolárov nazvyš a jeho „priateľka“ ho vyslala nech si ide stať do loby miesta kde sa stretávajú herci. Willovi sa to veľmi nepáčilo a pýtal sa jej či sa tam má len tak poflakovať po hale a čakať na zázrak. Povedala mu že presne to má spraviť a presne to aj spravil a podarilo sa. Akurát tam bol v tej dobe Producent ktorý si ho všimol a zaujal ho lebo poznal jeho hudbu. Ponúkol mu možnosť zúčastniť sa v sitcome Fresh Prince of Bel Air. Musím uznať že popis toho ako sa to celé zomlelo bol priam zábavný a človek by si nikdy nebol povedal že takto sa z človeka môže stať herec. Najviac ma pobavil moment keď stál pred sídlom Režiséra svojho budúceho sitcomu kde ho zavolali a hovoril si že najradšej by nasadol do auta a zmizol do preč ale nakoniec šiel dnu kde ho čakali fakt divoké veci. Will sa naučil že v hollywoode nieje možnosť premýšľať a hláška paralisis through analysis sa stala jeho dennodenným chlebíkom. Ľudia riešili kritické rozhodnutia na posedení pri raňajkách, oslave narodenín a tak ďalej.

Willova filmová kariera, rodina a život

Na konci knihy sa dozvedáme aj to ako si Will uvedomil že keď vybudoval svoje impérium, karieru a rodinu nie všetko je okolo tip top. Až vo veku 40 rokov sa zobudil z toho že možno jeho prístup k životu nie je zdravý keď si jeho dcéra po jednom spoločnom turné vyholila hlavu na holo ako protest proti jeho vyjadreniam. Dozvieme sa o tom ako sa vydal do neznáma bez pomoci a bez bodyguardov, vyhľadal psychológov, a dokonca sa vydal na odporúčanie na šamanskú cestu čudesného nápoja a to nie jeden krát ktoré v ňom vyvolali halucinácie.

Zhrnutie

Kniha ma chytila za srdce a je to asi jedna z najlepších kníh aké som doteraz čítal. Zistil som že Will bol len obyčajný človek ako mi všetci a séria jeho usilovnosti a náhod v živote ktorých sa dokázal v danom momente chopiť ho odlíšila od ostatných a on dosiahol nevídaných úspechov ktoré mu môžu závidieť aj jeho kolegovia herci. Vo veľa veciach som sa sám našiel a preto mi kniha bola bližšia. Taktiež sa človek dozvie viac o tom ako vznikal žáner Rap-u ako sa niekedy nahrávala hudba, prečo ľudia nosili veľké kazeťáky na pleci na vystúpenia DJ-ov a reperov v danej dobe a ako sa distribuovala táto hudba keď ju nechceli ešte hrať v rádiu. Taktiež nájdete myšlienku toho prečo dokázal Will byť tak pracovitý. A prečo mu to neskôr v živote bolo už skôr príťažou ako osohom. Schválne som popísal tieto veci len veľmi stručne aby som vás naviedol na prečítanie si tejto knihy. Za mňa 10/10 a môžem už len dodať hor sa do toho.

Tags:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *