Ich revírom je diaľnica,

ich tempo je vražedné.

Ich súpermi sú zlodeji áut, vrahovia a vydierači.

Sú v nasadení vo dne v noci.

Muži z Kobry 11,

naša bezpečnosť je ich prácou.

Internet, Instagram aj Facebook je v uplynulých dňoch toho plný, ale musím sa pridať aj ja, pretože tento seriál má v mojom srdci jedinečné miesto. Bolo to presne 12. marca roku 1996, kedy sa objavila prvá epizóda dnes už ikonického nemeckého seriálu. Jedni ho zbožňujú, inými je zatracovaný. Faktom však zostáva, že aj napriek 25 rokom na televíznej obrazovke je stále úspešný. Myslím, že aspoň jednu epizódu videl každý z nás. Kobra 11, po nemecky Alarm für Cobra 11, španielsky Squadra Speciale Cobra 11, francúzsky Alerte Cobra. To len, aby ste mali predstavu, že seriál nemá úspech len v Nemecku, Českej republike a u nás, ale aj inde vo svete, napríklad v Afganistane, Austrálii, Kanade, Čile, Číne, Indii, Iráne, Veľkej Británii, USA, Vietname či Brazílii. A to by ste nepovedali však. 😀 Nesmrteľný turecký žrebec Semir Gerkhan, a jeho predstaviteľ Erdoğan Atalay starnú spolu. Herec, ktorý je už majiteľom a producentom seriálu, oslávil minulý rok 54 rokov a zatiaľ to teda nevyzerá, že by chcel odísť. Za 25 rokov sa seriál zmenil, vystriedali sa mnohé postavy a samozrejme aj Semirovi parťaci, tým je predsa tento vrchný komisár známy, že prežije nebezpečné výbuchy, nehody a pády.

Pamätáte si však všetkých jeho parťákov? A čo tak všetky šéfky, lebo áno aj tie sa menili. A čo je s úžasným duom Bonrath & Herzberger?

Známe výbuchy a havárie áut.
Pamätná scéna na sajtke.


V pilotnom filme s názvom Bomby na 92. kilometri riešili komisári Ingo Fischer a Frank Stolte prípad bombového vydierača, ale už v tretej epizóde prvej série nastupuje po smrti Inga komisár Semir Gerkhan. Odvtedy je jeho revírom diaľnica a jeho tempo vraždené. V druhej sérii zmenil Semir prvý krát partnera a na scénu prichádza André Fux. Drsňák s dobrým srdcom a čiernym pásom v bojovom umení. So Semirom sa veľmi dobre dopĺňali. Ale na konci tretej série (to sme v roku 1999) ich riešenie prípadu zaviedlo na Mallorcu kde Andrého strelili harpúnou a on následne spadol z útesu priamo do mora.

Mark Keller, je aj napriek veku stále vo výbornej kondícii, len si ho vystalkujte na Instragrame, posledné roky hviezdi v rakúskom serilály Doktor z hôr.

Semir teda dostáva nového parťáka. Veľmi veľa ľudí vám povie, že práve Tom Kranich bol najlepším Semirovým kolegom, partnerom a vlastne aj kamarátom. Prvá epizóda s ním je pamätná. V servise mu nie len že pomohli s pokazeným autom, ale vylepšili ho aj nefungujúcimi brzdami 😀 . Takže ako si Tom uháňal po diaľnici, aby neprišiel neskoro na svoje nové pracovisko sa z jeho nefungujúceho auta stal prípad pre celú diaľničnú políciu so Semirom na čele. Chémia medzi hercami fungovala na 100% a bolo to vidno aj na sledovanosti a samotných epizódach. Herec René Steinke vydržal prvýkrát v seriály od roku 1999 – 2001. Vtedy sa seriálový Tom rozhodol odísť od polície po vražde jeho tehotnej snúbenice, ktorá zomrela po výbuchu auta namiesto neho. Semir dostáva zas a znova nového partnera. Tentokrát Jan Richter, mladý a dynamický komisár, ktorý sa ku dialničiarom dal preložiť z oddelenia krádeží. Jan nezostal veľmi dlho, len dve série (2002 – 2004).

Christian Oliver dnes vlastní podnik s oblečením a je na čele spoločnosti Chabo Films.
René Steinke príležitostne hosťuje v
nemeckých a rakúskych romantických filmoch, posledne v roku 2018.
Gedeon Burkhard okrem Kobry 11 a Komisára Rexa hviezdil aj v mnohých filmoch a rozprávkach, ktoré sa vysielajú aj u nás. Napríklad film Lída Baarová alebo Hanební parchanti. A herectvu sa venuje dodnes.

V roku 2004 si diváci doslova vydupkali Toma Kranicha naspäť, a preto sa René vracia do seriálu. Semir vyhľadá Toma lebo je jediný kto videl tvár zločinca, o ktorom si všetci myslia, že je mŕtvy. René odchádza po dvoch rokoch so slovami, že mu jeho postava už nemá čo viac ponúknuť. Pilotný film na 11. sériu začína tragickou smrťou Toma v daždi. Určite si ju mnohí pamätáte. Novým parťákom sa stáva Chris Ritter (2006 – 2008), v podaní Komisára Rexa herca Gedeona Burkharda. Chris pomôže Semirovi chytiť Tomovho vraha a vydáva sa s ním na lov po mnohých zločinoch. Podľa mnohých je Chris Semirov najhorší parťák, ale s jeho príchodom sa stala Kobra 11 temnejšia a viac realistickejšia aj preto, že Chris bol bývalý tajný agent. Je chladnokrvný, samotársky, častokrát pracuje na vlastnú päsť, vtipných scénok ubudlo a naopak zvýšilo sa napätie a akcia.


Chris však umiera veľmi krutou smrťou na pokyn Sandera Kalvusa. Semir jeho smrť oplakáva a nevie sa s ňou zmieriť. Za posledných pár rokov stratil veľmi veľa kamarátov a dá sa povedať, že už je zatrpknutý a ani nechce ďalšieho kolegu, pretože ďalšiu stratu by už nezniesol. Sám sa trápi s prípadom Sandera keď na scénu prichádza nový kolega Ben Jäger. O dosť mladší, fešný policajt s úplne inou školou života a zázemím aké má starý harcovník. Semir odmieta jeho pomoc a aj fakt, že prípad majú riešiť spolu. Nakoniec mu Ben zachráni život a Semir mu na jeho šťastie dáva šancu. Stanú sa z nich nerozlučný parťáci a sledovanosť Kobry opäť stúpa. S Benovým príchodom sa zmenila jedna podstatná vec. Okrem toho, že epizódy sú opäť vtipnejšie Ben je prvý parťák, ktorý chodí oblečený v rifliach a koženej bunde, teda športovo, zatiaľ čo všetci pred ním mali vždy oblekové nohavice a sako. Semir Gerhan & Ben Jäger ničia jedno služobné auto za druhým, a sú naozaj kamaráti na život a na smrť. Aj keď ich vzťah prešiel mnohými skúškami. Ben sa počas všetkých sérií snaží nájsť lásku a keď sa mu nakoniec podarí, kvôli jeho práci o ňu takmer príde. Takže po mnohých rokoch u diaľničnej polície (celkovo 82 epizód) odchádza Ben za oceán splniť si sen o speváckej kariére. Herec Tom Beck sa po piatich rokoch na pľaci (2008 – 2013) v úlohe vrchného komisára vrhol do iných seriálov.

Tom Beck je okrem iného aj spevák a má za sebou niekoľko úspešných albumov. Po Kobre 11 si strihol hlavnú úlohu v seriály Einstein. Stále natáča filmy a hosťuje v seriáloch.


Kým sa Semir a ostatní spamätávajú z Benovho odchodu na scénu mieri ďalší partner, ešte mladší Alex Brandt. Alex má nevyriešenú minulosť a ako dieťa z detského domova nie je zvyknutý na pomoc od druhých. Sólista a tiež celkom drsňák si so Semirom k sebe hľadali cestu a keď si ju konečne našli, odchádza Alex do Brazílie hľadať svoju biologickú matku. Vinzenz Kiefer sa ohrial v seriály až dva roky (2013 – 2015). Opäť to ale bol ten typ, ktorý vniesol trochu temna to seriálu. Možno práve to chýbalo posledným epizódam. Viac napätia ako komédie.

Zaujímavosťou je, že to nebola jeho prvá rola v Kobre 11. V roku 2014 si strihol
epizódovú rolu problematického mladíka, ale táto rola s rolou komisára Alexa nijak nesúvisí.


Od roku 2015 riešil po boku Gerkhana prípady opäť mladší komisár Paul Renner. Semir mu ako malému chlapcovi zachránil život a odvtedy bolo Paulovým veľkým snom pracovať pre diaľničnú políciu po boku slávneho Semira Gerkhana. A že sa mu to podarí! Semir je spočiatku nedôverčivý, ale tiež si k sebe nájdu cestu. Paul priniesol nové štýly vyšetrovania a väčšiu dynamiku dvoch hlavných postáv. Vďaka Paulovi sa seriál vyškrabal na celkom prijateľné miesta v rebríčku sledovanosti. Aj keď tomu už dávno nie je tak ako v začiatkoch. Rok 2019 je pre seriál veľmi zlomový nie len že odchádza herec Daniel Roesner, ktorý štyri roky stvárňoval Paula, ale odchádza aj šéfka Kim Krügerová, sekretárka Susanne Königová, KTU špecialistia Hartmut Fruend a policajtka v civile Jenny Dornová.

Miláčik publika Daniel Roesner, po štyroch rokoch odišiel z Kobry 11 na vlastné požiadanie. Podľa jeho slov sám cítil, že zotrvať na jednom mieste nie je nič preňho.


A od roku 2020 je Kobra v úplne novom šate. Je úplne iné intro a kancelária. Ale najväčšie zmeny sa aj tak odohrali v postavách. Prvý krát je šéfom chlap a Semirovou parťáčkou žena! Semir sa vracia z rodného Istanbulu naspäť do Kolína a už nič nie je také ako poznal. Ale hlavne jeho novou parťáčkou je komisárka Vicky Reisingerová, ktorá sa nechala preveliť z Dortmundu kde čelila obvineniam z rasistickkých útokov. Napätie medzi nimi sa dá krájať, pretože ani jeden tomu druhému nepovie pravdu, čo oboch môže stáť život. Pia Stutzenstein je na nemeckých televíznych obrazovkách nováčik. Párkrát sa mihla v epizódach ako hosť, ale prvá významnejšia rola je až táto. Uvidíme ako sa to všetko vyvinie, pretože sa zatiaľ odvysielalo len pár epizód a kvôli pandémii sa po 25.rokoch nepretržitého natáčania muselo prerušiť. Aby boli Vicky a Semir zohratý tím musia si najskôr dôverovať, a to ešte veľa vody v Rýne pretečie. Avšak treba uznať, že tieto nové epizódy majú niečo do seba. Zase raz je Kobra 11 akčnejšia a tajomnejšia.

Úplne nový tím. Zľava doprava: šéf Roman Kramer, Marc Schaffrath, Vicky Reisingerová, Semir Gerkhan, Max Tauber a Dana Gerkhanová.

Aké ďalšie zmeny nastali ?

Všetci vedúci pekne spolu. Zľava K. Lamprechtova, A. Engelhardtová, K. Krügerová a R. Kramer.

Prvou šéfkou bola Katharina Lamprechtová, v seriály zotrvala až rok a veľa ľudí si ju na tomto poste ani nepamätá. Ale šéfka Anna Engelhardtová, ktorá nastupuje po nej je dnes snáď taká istá hviezda ako Semir. Herečka zotrvala v seriály 173 epizód, od roku 1997 – 2008. Šéfka po prípade, ktorý ju takmer stál život a tiež kariéru odchádza na zastupiteľstvo, kde je práca menej akčná. V súčasnosti sa sem-tam mihne v epizódach ako stará dobrá pani Engelhardtová v podaní švajčiarskej herečky Chartlotte Schwab. V roku 2008 nastupuje striknejšia šéfka, ktorá sa všetkých snaží držať čo najviac od tela, aby mohla post vedúcej oddelenia vykonávať čo najlepšie a bez citovej väzby. Kim Krügerová v očiach divákov nebola taká dobrá ako Engelhardtová, ale pomaly si získavala naše srdcia a aj srdcia svojich kolegov a podriadených. Jej smrť bola nečakaná. Po desiatich rokoch a 177 epizódach sa herečka Katja Woywood rozhodla odísť so seriálu a venovať sa tvorbe keramiky. Posledný šéfom je Roman Kramer, v podaní herca Patricka Kalupa. Pán Kramer je asi najtvrdší šéf, vie čo na policajtov v teréne striehne. Sám sa pri akcii zranil a teraz je na vozíčku, no aj napriek tomu má všetko pod palcom. A aj Semir ho rešpektuje, zatiaľ 😀

Regina Christmannová, Andrea Schäferová, Petra Schubertová a Susanne Königová.

Na mieste sekretárky sa tiež vystriedalo pár herečiek. Spomínate si na tú prvú? Regina Christmannová, v podaní sympatickej herečky Niny Weniger, zotrvala na náročnom poste sekretárky len 6 epizód. Po nej nastupuje Andrea Schäferová. Herečka Carina Wiese vystupuje v seriály od roku 1997! Najskôr ako sekretárka, neskôr aj ako Semirova manželka, pani Gerkhanová. (V najnovších epizódach pracuje na vysokom poste v Dánsku, predtým pracovala pre kanceláriu Štátneho zástupcu.) Po narodení prvej dcérky odchádza na materskú dovolenku a po nej nastupuje jej kamarátka, Petra Schubertová. Petra sa zaľúbi do Toma a po jeho smrti odchádza aj ona od diaľničnej polície. Herečka Martina Hill teda zotrvala v seriály len 15 epizód. V roku 2006 nastupuje Susanne Königová v podaní Daniely Wutte. Herečka sa objavila v úctyhodných 203 epizódach. Ale ako bolo spomenuté vyššie v roku 2019 sa Daniela rozhodla zo seriálu odísť a venovať sa niečomu inému.

Ďalšie neodmysliteľné postavy boli špecialista KTU, ryšavý Einstein, Hartmut Freund, ktorý vždy pomohol dvom technicky nie veľmi zdatným vyšetrovateľom v nejasnostiach. Herec Niels Kurvin má na konte dokonca 255 epizód a do seriálu nastúpil v roku 2003. Zlaté duo, uniformovaní policajti Horst Herzberger & Dieter Bonrath, ktorým Semir a jeho kolega závidel Porsche a vždy keď sa dalo im ho odcudzil, aby ho zošrotoval 😀 Obaja boli v Kobre 11 od jej začiatku. Dietmar Huhn, predstaviteľ Hotteho, sa po 214 epizódach (v roku 2011) rozhodol odísť. Vraj to bolo jeho najťažšie životné rozhodnutie, ale kvôli pokročilému veku a náročnému pracovnému tempu musel tím opustiť a postava Hotteho bola zastrelená. Lepší osud nestretol ani jeho kolegu Bonratha, aj keď herec Gottfried Vollmer vydržal až do roku 2015, jeho postava bola tiež pomerne kruto zavraždená. Niekde medzi týmito dvoma úmrtiami sa na scéne objavila mladučká policajtka Jenny Dornová, ktorá mala na začiatku problémy začleniť sa do výborne rozbehnutého tímu. Najskôr ju zaúčal Hotte a po jeho smrti vytvorila dvojku s Dieterom. Jeho smrť niesla veľmi ťažko lebo Dieter ju svojim telom ochránil pred vrahom. Postava Jenny sa na pár epizód vytratila, aby sa veľkolepo vrátila, a na koniec v tichosti úplne zmizla. Herečka Katrin Heß bola v seriály osem rokov.

Jenny Dornová a Hartmut Freund
Nové intro na najnovšie série. Podľa mňa je úžasné.

V úvode som spomínala, že Kobra 11 má v mojom srdci jedinečné miesto. Kedysi som sa za to celkom hanbila a nepriznala nič, ale dnes s úsmevom na perách a hrdosťou v srdci takto verejne priznávam, že som mala blog o Kobre 11. Konkrétne som sa venovala sériam s Benom Jägerom. Myslím, že Kobra 11 vtedy prišla do môjho života ako záchrana a miesto tradičného pubertálneho vyčíňania som po večeroch radšej písala články, tvorila si vlastnú grafiku, rubriky, zaujímavé námety. Počas premiér nových sérií v Nemecku som každý štvrtok večer sedela za počítačom a online sledovala epizódy aj keď som tým nemeckým dialógom rozumela tak každé štvrté slovo 😀 Ale stálo to za to. Z toho nič čo som rozumela som vytvárala obsah a pomaly, ale isto si blog nachádzal svojich fandov. Roky som si písala články a vytvárala obsah len sama pre seba, lebo tam takmer nikto nechodil 😀 Ale keď niečo robíte dlho a dobre a hlavne netradične nájdu sa ľudia, ktorých to zaujme. Ale aby som to ujasnila písala som blog lebo som chcela, nie preto aby som sa dočkala nejakého uznania. Jednoducho vnútorná motivácia. V kobráckej komunite som spoznala nových ľudí, rovnako zaľúbených do seriálu. Verejne môžem povedať, že som na svoje mladšie ja hrdá, že ten večer 24. marca 2011 kliklo na tlačidlo založiť blog a nešlo radšej pařit niekde za dedinu. A keby celý blog.cz neprestal existovať tak o dva dni by môj blog oslávil 10 rokov. Priznávam, že sa mi tlačia slzy do očí, toľko krásnych spomienok, hodín strávených za počítačom, popísaných papierov a odkazov s novými nápadmi. Ale neľutujem ani minútu, ktorú som blogu venovala. Veď aj vďaka nemu tak rada píšem články a vďaka seriálu a teda aj blogu som spoznala úžasného človeka, s ktorým som v kontakte dodnes aj keď blog už prestal existovať. A aj vďaka blogu som tým kým som. Z lásky k seriálu bolo dlho moje motto na blogu, a z lásky k tomuto seriálu sa aj po rokoch prestávky k nemu vraciam, nech si vraví kto chce čo chce a tvorcom zaň ďakujem.

Tags:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *