S pohárom dobrého vínka v ruke a jemnou hudbou v pozadí, Vás pozývam na menší poznávací zájazd, v tomto prípade článok, ktorý obohatí Vaše vedomosti. Už sme tu mali malý exkurz španielskymi vínami (podotýkam, že ak naozaj máte radi vínko, víno Rioja by ste mali skúsiť) aj svetom piva. So sériou poznaj čo piješ budeme dnes pokračovať. Tiež o víne, ale len tak základne, zbežne. Pretože je dobré poznať, čo dané slová na etikete znamenajú a podľa toho si potom vybrať to najlepšie. Ako sa vyznať vo svete vín?


Mám rád všetko, čo je staré. Starých priateľov, staré časy, staré spôsoby, staré knihy a staré vína.

Oliver Goldsmith

Historický chodníček za prvými zmienkami o víne nás zavedie do starej známej Mezopotámie, medzi rieky Eufrat a Tigris. Odtiaľ pochádza vinič hroznorodý, a tí múdri Mezopotámci už vtedy vyrábali hroznové víno. Kým sa víno rozšírilo ďalej do sveta veľa vody prešlo, ale napríklad v starovekom Egypte mohli vzácny hroznový nápoj piť len faraóni a ich dynastie. Gréci ho pili len na záver honosnej večere aj to len pár dúškov. Ale vďaka expanzii Rímskej ríše sa vínna réva dostala aj do vnútrozemia Európy a vlastne ešte ďalej, pretože sa našla napríklad aj v Grónsku. Keď Slovania prišli na územie, ktoré ich potomkovia obývajú dodnes, už tam našli rodiace vinice. Svätopluk poslal priesady viniča do Prahy, vtedajšiemu vojvodovi Bořivojovi a jeho žene, ktorá ich vysadila pri Mělníku. Tie vinice existujú dodnes. Od roku 892, a to je 1 129 rokov.

Mělnické vinohrady majú ležia 35 km severne od Prahy v nadmorskej výške 200 m nad morom.

Without further ado teda bez ďalších okolkov sa vrhnime na poznávanie, a je toho viac ako by ste čakali, takže si najbližšiu lahvinku pritiahnite bližšie a ideme skúmať 😀

  • V prvom rade existujú vínka prírodné, keď to zovšeobecníme sú to také, do ktorých sa pri výrobnom procese nepridávajú (alebo len v malom množstve) pesticídy, herbicídy alebo iné prísady. Upravované víno sa vyrába druhotným kvasením alebo z muštu a už sa pridávajú nejaké látky.
  • Členenie podľa farby nám je všetkým jasné. Poznáme biele, ružové a červené vína. Biele víno sa logicky vyrába z bielych odrôd (ale aby to nebolo moc easy z bieleho hrozna je možné vyrobiť aj červené víno, naopak to však nefunguje). Červené víno pochádza z modrých bobúľ, ale aby malo typicky tmavú farbu necháva sa dlhšie kvasiť na bobulách, ktoré obsahujú farbivo. Ružové vínko sa vyrába tiež z modrých odrôd ale nenecháva sa kvasiť na šupkách, tak vzniká jemne červená alebo ružová farba.

Najdôležitejší je obsah cukru.

  • Tiché vína (tie, ktoré neobsahujú bublinky) sú suché, polosuché, sladké a polosladké. Tento názov nám udáva koľko zvyškového cukru hotový vínny produkt má.
    • Pri suchých vínach je zvyškový cukor najviac 4g na liter
    • Polosuché sú v rozmedzí od 4g do 12g cukru na liter
    • Polosladké od 12 g do 45g cukru na liter
    • Sladké vína obsahujú 45g a viac cukru na liter
  • Opakom sú sekty, ktoré obsahujú bublinky a áno a aj tu sú rozdelené druhy na základe obsahu cukru.
    • Brunt nature (prírodne tvrdé) obsahuje menej ako 3g cukru na liter
    • Extra brut (zvláštne tvrdé) má maximálne 6g cukru na liter
    • Brut (tvrdé) má menej ako 15g na liter.
    • Extra dry (zvlášť suché) 12g – 20g cukru na liter
    • Sec (alebo suché) ma od 17 – 35g cukru na liter.
    • Demi sec (polosuché) v rozmedzí od 33 do 50 g cukru na liter
    • Doux (sladké) viac ako 50 g cukru na liter.

Naskytá sa nám záludná otázka, či je sekt a šampanské stále vínom alebo je to iný a osobitný druh alkoholického nápoja. Odpoveď znie áno aj sekt aj šampanské je víno, ale je medzi nimi rozdiel. Sekt je druh šumivého vina a vzniká sekundárnym kvasením, a niekedy sú bublinky dodávané umelo, karbonizáciou oxidu uhličitého. Šampanské nesie názov podľa francúzskeho regiónu Chapmagne, kde bolo hrozno na tento druh dopestované. Šampanské vzniká tiež druhotným kvasením vo fľaši, ale bublinky vznikajú ako produkt pri kvasení a nie sú dodávané umelo.

  • Členenie podľa spracovania nám prezrádza čo bolo spracované do nápoja bohov. Odrodové víno alebo akostné je vyrobené z jednej odrody (akosti). Akostné odrodové víno má jednu odrodu dominantnú, akostné značkové víno je mixom odrôd, ale zachováva si svoj charakter, kvalitu teda značku, preto značkové víno. Cuvée je naopak mixom viacerých odrôd. No a výberové je to najlepšie z najlepšieho.

Akostné víno s prívlastkom, opäť odráža obsah cukru.

  • Znalci dbajú aj na prívlastky. Čím väčší obsah cukru má hrozno pri zbere, tým pádom vyšší obsah cukru bude mať aj vylisovaný mušt a výsledný produkt bude kvalitnejší. A podľa obsahu cukru sa víno delí ešte na vína akostné vína s prívlastkom.
    • Stolové vína (názov od roku 2009 neexistuje, ale víno stále je) majú obsah cukru do 16 g na liter
    • Akostné vína sú v 16g – 19g cukru na liter
    • Kabinetné víno sa pozná podľa obsahu cukru od 19g – 21g/liter
    • Neskorý zber má od 21g – 23g cukru/liter
    • Výber z hrozna (má vyšší podiel alkoholu nad 13%) od 23g – 25g
    • Bobuľový výber (z prezretého hrozna, polosladké alebo sladké víno) je od 25g – 29g na liter
    • Hrozienkový výber (vzniká z prezretých bobúľ, zreje aj 15 rokov) od 29g cukru na liter
    • Slamové (pred spracovaním bolo skladované na slame a ľadové (zber bol pri teplote -7°C) vína majú zhodne od 27g a viac obsahu cukru na liter
    • Výber z cibéb (ručne preberané a prezreté bobule) má nad 32g na liter
Bobule hrozna pri -7°C.

Znalci si tiež dávajú pozor na ročník vína. Rok na etikete znamená rok zberu, z ktorého je víno vyrobené. Takmer vždy sú na trhu vína s predchádzajúcim ročníkom, teda teraz máme rok 2021, ale na trhu sú vína s ročníkom 2020. V prípadne tzv. Mladých vín ide o výnimku, české Svatomartinské a francúzske Beaujolais nouveau sa môžu vyrábať len z určitých odrôd a na trh sa dostávajú ešte v rok zberu vždy prvý novembrový pondelok.

Najrozšírenejšie odrody

Biele odrody: Devín, Furmint, Chardonnay, Irsai oliver, Muškát moravský, Muškát Ottonel, Müller-Thurgau, Neuburské, Pálava, Pesecká leánka, Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Rulandské šedé, Rulandské biele, Sauvignon blanc, Tramín červený, Veltlínske červené skoré, Veltlínske zelené.

Modré odrody: Alibernet, André, Burgundské modré, Cabernet sauvignon, Dunaj, Dornfelder, Frankovka modrá, Hron, Merlot, Neronet, Nitra, Portugalské modré, Svätovavrinecké, Syrah, Váh, Zweigeltrebe

Aj Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré sú známe svojimi vínami, aj keď u nás je výroba vín prísne regulovaná zákonom. Vinohrady nájdeme hlavne na juhu, na severe je predsa moc chladno aj v lete 😀 Poznáme 6 slovenských oblastí, ktoré sú zobrazené na mapke dole.

Portské víno

Viete ako vzniklo? Bolo to v 18.storočí, počas bojov medzi Anglickom a Francúzskom. Na základe podpísanej dohody bolo umožnené Portugalcom dovážať víno do Anglicka bez cla, ale víno sa na tak dlhej plavbe pokazilo, a tak začali do muštu prilievať vínny alkohol. Kvôli vyššiemu množstvu alkoholu sa zastavilo kvasenie a víno tým pádom vydržalo dlhšie. Dnes sú portské vína známe tým, že sú sladšie a hlavne majú vyšší obsah alkoholu. Vyrábajú len v jednej oblasti, v oblasti údolia rieky Douro v Portugalsku. Sú dva hlavné typy, prvým je Ruby, ktorý sa nearchivuje a uskladňuje sa v nerezových tankoch. Druhým typom je Tawny, dozrieva v dubových sudoch čomu vďačí za svoju jemnejšiu skôr zlatohnedú farbu a tiež aj orechovú arómu. Základný Tawny zreje 2 -3 roky, ale najlepšie sú tie, ktoré zrejú dlhšie 10 – 40 rokov. A to teda musí byť niečo 😀

Najznámejšie európske vinohradnícke oblasti

Francúzsko sa okrem oblasti Champagne môže popýšiť aj oblasťou Bordeaux a jeho úžasnými červenými vínami. Portugalsko už bolo spomenuté, a to oblasť Douro. Španielsko má svoju oblasť La Rioja. Samozrejme Taliansko a slnkom zaliate toskánske vinohrady s najznámejšou oblasťou Chianti. Maďarsko a tokajské víno. Ten malý kúsok na juhu Slovenska, kde sa vyrába Tokaj patrí historicky do maďarskej časti, ktorá sa rozprestiera na rozlohe 5 500 ha.

A na záver tie najdrahšie fľašky.

  • Chateau Margaux 2009 Balthazar – 3 450€. Z tohto daného vína sa vyrobilo len 6 fľašiek a len tri sú stále v predaji.
  • Chateau Lafite z roku 1865 – 105 000€ za celú fľašku, len pohárik stojí 3 950€
  • Inglenook Cabernet Sauvignon 1941 – 20 950€ a vlastnil ho pán režisér Francis Ford Coppola
  • Chateau Lafite z roku 1787 – 135 750€. Legenda hovorí, že lahvinka patrila tretiemu americkému prezidentovi Thomasovi Jeffersonovi. Ide o jedno z najdrahších vín.
  • Chateau Margaux 1787 – 424 200€. Najznámejšie nikdy nepredané víno sveta. Cena bola ohodnotené až na výšku 500 000 dolárov, nanešťastie sa rozbila…
  • Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992 – 424 200€. The best of the best medzi vínami. V roku 2000 ho vydražili za 500 000 dolárov.
Najdrahšie víno vo svete v roku 2017.

A čo vy? Máte po tomto článku trochu lepšiu predstavu o vínkach? Ja určite áno a už teraz pasiem pohľad na nejakú tú fľašku z odrody Merlot.

Tags:

2 Comments

  1. Biele víno sa logicky vyrába z bielych odrôd (ale aby to nebolo moc easy z bieleho hrozna je možné vyrobiť aj červené víno, naopak to však nefunguje)
    Je táto veta správna?

    1. Áno, z bieleho hrozna je možné vyrobiť aj červené víno, ale z červeného hrozna vinári nevyrobia biele víno, už len kvôli prírodným farbivám, ktoré červené hrozno obsahuje.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *