Po dlhej dobe pauzovania od všetkých potter hier, ktoré som mimochodom ako dieťa mal fakt rád sme sa dočkali dielu ktorý nám ponúka bohaté RPG prvky a kopec zábavy. Ako by bola Merlinova Brada povedala keby mohla hovoriť „nespomínajte ma toľko“. A v tejto hre to platí hneď 2x. Ako nový študent ktorého hneď v kočiari po ceste do Rokfortu prepadne závan ohnivého vetra z dračieho pľúcka sa vydávame na výpravu v čele starej mágie ala Ancient Magic keďže hra nemá preklad do Slovenského jazyka. (Ten český už vďaka umelej inteligencií má, žiaľ spôsobilo to to že team ktorý pracoval na skutočnom prepracovanom preklade sa na to vykašľal a teda ostane nám už len to čo je a žiaľ ukázalo sa že čo sa kontextu týka nieje to až taký win). Keďže sa mám rád, a mám rád svet Harryho Pottera rozhodol som sa že sa nainštalujem do príbehu pod svojim vlastným menom, veď prečo trochárčiť. Cítil som sa ako keby som bol tam, keď ma mlátil troll bojoval som ako o život. Má to svoj efekt.

Musím uznať že hra na mňa spravila dojem okamžite. Graficky je spracovaná naozaj prekrásne, už prvé výhľady stoja za to a prekvapilo ma že už na mojej relatívne staršej zostave ktorá už mala mierne potiaže dotiahnuť na odporúčané požiadavky hardware-u to zvládla so spokojnosťou. Nejaké tie FPS dropy nastali ale pri tom ako mám rád Potter games ma to teda vôbec nevytáčalo.

Čo ma okamžite príjemne pobúrilo bolo to že pri učení sa nových kúziel použili podobný systém ovládania ako mala prvá Harry Potter hra a celkovo sa táto RPG veľmi inšpirovala od pôvodných hier za čo jej patrí všetka sláva. Aj tie skoky pri ktorých vám nadveje plášť ako v prvom diele sú nepopierateľné, taktiež upravené verzie hudby ktorú sme mali pamätníci tak radi sa zachovala a zremixovala do novšej podoby. Niektoré časti školy tak pôsobia naozaj kúzelne a nostalgicky a filmovo.

Jedna vec ktorá mi na začiatku spôsobila mierny bolehlav bolo nerozpoznanie slovenskej klávesnice na základné mapovanie hry. Klasické 1,2,3,4 máme v slovenčine ako +,ľ,š,č a po naučení prvého kúzla ma hra nútila v pauznutom stave aby som vyčaroval lumos zatiaľ čo tieto tlačidlá nešli stlačiť. Nemohol som sa teda dostať ani do menu a prebindovať si tlačidlá na spomínané plus ľ a tak ďalej. Musel som preto hru vypnúť zapnúť nastaviť všetko v menu a až tak pokračovať späť do hry, ktorá ma o kus vrátila späť v čase. Ak teda začínate a používate slovenskú klávesnicu prudko odporúčam nastaviť si to ako sa patrí už pred spustením.

Klobúk ma ako nádejného budúceho chrabromilčana predka pottera samozrejme zaradil do no chrabromilu. (Vyšlo mi to na pottermore) a tak sa mojim domovom stala klubovňa ktorá pôsobila naozaj živo a čarovne. Musím povedať že som tam pár minút len tak postával a kochal sa tým ako sa tam študenti medzi sebou rozprávajú a pôsobí to na mna extremne upokojujúco a hrejivo.

Akonáhle som vyšiel z klubovne začal som všetko preskúmavať kúzlom revélióóó. A tak som objavil hneď záchody v ktorých sa akurát varila cesnačka. Neviem či ju tam nezabudli už dlhšie lebo vyzerala mierne trojfarebne. Odmenou za prehliadku ženských toaliet pre mňa bola bednička s nejakým tým gearom.

Čo sa gearu týka, bavila ma v rámci možností. Je fakt že som ho zas až tak moc nespracovával a dosť mi vadilo že vždy po výmene kusu oblečenia som si musel všetko pomocou tlačidla „transmogrifikovať“ teda premeniť vzhľadovo na niečo iné a po chvíli som to s tým vzdal a nosil som čo prišlo. Je libo klobouček riaditeľky Dolores ? Rukavičky z dobbyho dôb pred ponožkami ? všetko sa dá.

Milo ma prekvapila minihra s guľami. YES! Pritahovanie gulí je presne ten typ hry na ktorý som roky čakal a preto som ju hneď zmajstroval a vyhral v nej všetky turnaje basicaly na prvý pokus

Následne beh do knižnice na nejaký ten prvý side quest. Chvíľu som uvažoval že by som niektoré questy nerobil ale hra ma tak očarila že som vlastne ani nemal na výber a ruky to hrali za mna a brali všetky bočné questy ktoré našli. Skončilo to teda tak že som niekde na konci hry zapečený s jedným chýbajúcim side questom ktorý mi žiaľ neukazuje na mape. Ak by niekto vedel ako mám zistiť čo mi chýba bez inštalácie pochybného programu tretej strany budem vám vďačný

V miestnosti posledného využitia (rozumej núdzovej miestnosti) ma sprevádzal dobbyho praded Deek. Deek bol milý a nice a všetko ale extremne ma otravoval z nejakého dôvodu to bol pre mňa značne rušivý element. Nepredpokladám že niekto bude so mnou zdieľať tento názor ale nevadí.

Škola pôsobila počas noci prázdno a desivo. Počas dňa živo a energicky. Tak ako by sme to od Rokfortu čakali, bola zábava sa po škole pohybovať. A aj len zbierať obyčajné stránky ktoré vás odmeňujú skúsenostnými bodmi.

V Rokville ala Hogsmeade spoznáte najotravnejšie hlášky hry ktoré sa z nejakého dôvodu neustále opakujú. Ako developer by som však ani ja nechcel vymýšľať nejaký patent bez toho aby som zahlcoval systémovú pamäť zapamätávaním si a resetovaním nejakých premenných tak aspoň z tohto hľadiska mám s autormi hry súcit. Naopak pýtam sa však prečo potom hra brala z mojich pre istotu rozšírených 24GB RAM brala úžasných 15GB

V Rokville si taktiež vyberiete svoj prvý patek. Ten za mňa tiež rozhodol Pottermore website. Tu som však zasiahol a nechal som aspen mierne poluhovať vo vápne. Vznikla tak čarokrásna pateka ktorú som nepoužíval na žiadne čierne čarovanie. Biela mágia bola počas celej hry môj svet. Dokonca som nepoužil ani talenty ktoré by mi rozšírili kúzla o dodatočné poškodenie vďaka čiernej mágií. Keď som videl videá ako veľmi to robí rozdiel ľutoval som to.

V dedinke mali dostupného aj barbera tak som sa u neho zastavil a popýtal si nejaké to hárko naviac. Vyhoveli mi a mal som tak šancu opraviť čo som pri vytváraní postavy pokazil.

Keď som zvládol všetky tieto začiatočnícke úkony a zabil som trola zašiel som si na čaj u Jarmilky Potterovej. Niekde ten príbeh musel začať.

Jej bratranec Eduardo mi predal rukavice z hrošej kože a ja som sa tak mohol posilniť na ďalšie aktivity ktoré nadchádzali.

Asi niekde v tejto dobe som si začal uvedomovať že v hre sa strieda deň a noc čo ma celkom potešilo. Výhľad na dvor rokfortu kde si môžete len tak postávať a užívať ty výhledy ako Geralt po vyhostení z kráľovstva. Názov knihy ktorú som mal v ruke si domyslite.

Riaditeľ školy ktorý pôsobí počas hry je celkom zábavná osobnosť a budete mať s ním jeden veľmi vtipný quest v neskoršej fáze hry. Máte sa na čo tešiť. Učitelia ho priam zbožňujú.

Príbeh je už od začiatku relatívne zaujímavý a je dobre porcovaný pomedzi sekvencie v ktorých musíte mierne niečo grindovať. Neni to však nič hrozné. (Hra do kopy zaberie na dokončenie tak 25-30h aj so side questami na normálnej obtiažnosti). Tu ako som spomínal prestal riešiť čo mám za outfit.

Profesorka cesnak bola celkom hotica musí sa nechať ale mierne som mal pochybnosti aký je vlastne rozdiel medzi študentami a ňou a či to nieje vlastne len nejaký preoblečený študent. Každopádne podá vám dôležité kúzla.

Výhľady na školu nikdy neomrzia vždy sa tým smerom natočíte.

Vraj nevstupovať do hory. A kade mám ísť na griby ?

Pamätajte ak sa s vami stále niekto chce rozprávať vytvorte si okolo seba zvukotesnú bublinu.

Niekedy sa hra zaspráva zábavne a vy tak namiesto s plášťom ste s podbradníkom.

S výberom metly som bol celý čas spokojný horela ako v potterovi 4-ke a presne tak sa mi to páčilo.

Po čase som sa rozhodol že prejdem na gangnam štýl oblečenia a chvíľu som si to aj tak udržal. Malo to svoje čaro.

Čo sa puzzle-ov týka boli relatívne pochopiteľné, jediný s ktorým som si trochu musel pomôcť internetom boli čarovné dvere po celej škole s číslami. Chápal som že obrazce reprezentujú čísla ale že začínajú vľavo dole a nulou na to by som neprišiel sám. Každopádne dám hint pri jednych dverách je aj návod na tabuli. Tie som však našiel až potom keď som ich začal otvárať. Musím uznať že mi to prišiel asi najzábavnejší puzzle ostatné boli relatívne booring. Hlavne motýle som moc nemusel.

A nočný výhľad na Rokfort.

Rebrík ktorý sa spomína len v knihe pottera, vo filme tento koncept vyfúkli. Ani sa nedivím pád z niečoho takého by pre hercov bol značne fatálny.

Hra vám poskytuje možnosť starať sa aj o zvieratká a chytať ich „zachraňovať ich“ pred ashwinders ala tulákmi so zámerom páchať prečiny voči prírode a čarodejnému svetu.

Keď ma chytil Quirell vibe.

A na toto sme čakali halloweenska scenéria vo veľkej sieni.

A na toto sme čakali ešte viac. Snežná scenéria !!

Musím povedať že najviac side questov som sa snažil robiť v zasneženom rokforte, keďže je to pre mna hotová season vec nebolo o čom.

Výhľady z každého uhla boli priam nutnosťou.

Súčasťou hry je množstvo zberaťeľských aktivít, medzi ne patria dajdalské či jak sa to píše kľúče ktoré zbierate po škole a následne si vďaka ním otvoríte špeciálny plášť. Musím sa priznať že som ani nevedel čo som si tým otvoril a hral som ďalej. Až keď som dohral a pozeral som stream kde to baba nejaká zbierala zistil som že som mal parádny plášť ktorý svieti pri kúzlení a nikdy som ho nepoužíl. Like a pro.

Simulácia reálneho štúdia.

A Z tohto som bol už fakt na vetvy. Bjutiful.

Po dohraní hry som si zaporiadil parádny modrý kabát. (stále som nevedel že mám exkluzívny plášť)

A dnes keď som šiel teda poskúšať tú exkluzivitu.

Svieti v tme ako fosfor ale zlatý fosfor

To by k hre asi bolo všetko čo sa obrázkov týka.

Hru odporúčam na 12/10 ak máte radi pottera a nejaké tie hry určite to stojí za to. Atmosféra je geniálna, nemal som potrebu preskakovať diskusie s postavami NPC aj keď niekedy ma až tak nebavili tá atmosféra to proste killovala v dobrom slova zmysle. Určite si o rok zase zahrám znova za iný house a na vyššej obtiažnosti. Snáď aj s nejakým tým rozšírením ak nám ho autori doprajú.

Tags:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *