Niektorí už iste poznáte aplikáciu TikTok, polícia na ňu v minulosti upozorňovala ako na nebezpečnú, a svojim spôsobom, keď vidíme obsah, ktorý tam niektorí užívatelia tvoria, nemôžeme sa im veľmi diviť. TikTok nie je však len o zlom a môžeme tu nájsť naozaj veľmi pestrú a premiešanú komunitu ľudí z rôznych častí sveta. Po prvotnom spustení nás aplikácia nešetrí a rovno na nás vybalí najnovšie videá od rôznych používateľov a na základe veľmi pochvaľovaného algoritmu potom na základe našich srdiečok určuje, aký ďalší obsah nám má zobraziť. Niekedy vo „FYP – for you page“ vidíme aj nové videá, ktoré ešte len hľadajú popularitu a oko diváka, v tomto prípade veľmi záleží na tom, ako ho v danej chvíli ohodnotíme, keďže aplikácia na základe prvotných videní vyhodnotí, či má video ukazovať ďalším divákom. Na tejto sociálnej sieti už môžeme nájsť odborníkov z rôznych oblastí, ktorí sa snažia vyprodukovať aj veľmi zaujímavý a edukatívny obsah. Zároveň však aj zabávačov a ľudí, ktorí sa delia o svoje každodenné zážitky. V dnešnom krátkom článku sa pozrieme na niektoré vlastnosti aplikácie, vďaka ktorým mohla zaujať z mojej perspektívy.

Kľúčové vlastnosti a výhody aplikácie

  • Globálny prístup k USA obsahu, a opačne
  • Koronakríza a nemožnosť priamej prezentácie v sociálnom prostredí
  • Rýchla tvorba, niekedy s minimálnou časovou náročnosťou
  • Licencie na hudbu, ktorú inde nenájdeme
  • Reklama ? Nie je (aspoň zatiaľ u nás)

Globálny prístup k USA obsahu, a opačne

Ak ste už niekedy zavítali na Tiktok, mohli ste si všimnúť, že sa na vás vyvalí veľké množstvo obsahu z americkým pôvodom. Čím to je ? Je to preto, že aplikácia pochádza z Ameriky ? V skutočnosti TikTok pochádza z východných krajín a v Amerike z nej nie sú nadšení. Čo však na tom, ak raz niečo uspeje. Zaujímavé však je, že ako predvolený jazyk používame v aplikácií americkú angličtinu a práve to je kľúčové v tom, ako sa nám následne zobrazujú nové videá. V tejto chvíli aplikácia ponúka možnosť prepnúť aj na český jazyk, v takom prípade sa nám automaticky okrem ovládacích prvkov aplikácie zmení aj video obsah, ktorý sa nám zobrazuje. Vidíme už prakticky skoro vždy len zväčša české videá, zatiaľ čo v americkej angličtine sa dostávame do prostredia amerického života. Tak ako my vidíme obsah užívateľov z USA, však vidia aj oni náš obsah. Niektorí Slováci začínajú za touto „chybou“ vidieť business a vytvárajú anglické videá, ktoré pobavia aj v USA.

Koronakríza a nemožnosť priamej prezentácie v sociálnom prostredí

Ako sme už zistili, koronavírus nám naozaj zatočil s tým, ako komunikujeme a zúčastníme sa sociálnej interakcie. Aj tí, ktorí boli zvyknutí ignorovať prostredie sociálnej siete, sú teraz nútení aspoň v určitej miere sa zúčastniť. Veď je to zdarma a pokročilejšie, než nejaká sms a telefonát za tie naše „ceny“ informačnej doby. TikTok sprostredkuje určitý priestor na prezentáciu svojich myšlienok v podobe krátkych videonahrávok. Možno aj časové obmedzenie dopomohlo popularite. To, čo na YouTube sledujeme v dlhých videách aj desiatky minút, sa odvážni autori snažia natlačiť do jednej minúty. Instagram a Facebook v poslednej dobe nemusia byť pre aktuálne potreby prezentácie dostatočné, veď vezmime si, aký úspech dosiahli Zoom, MS Teams a ďalšie platformy, práve vďaka zdieľaniu videa a možnosti komunikácie. TikTok obsahuje aj možnosť streamovania a komunikácie s publikom.

Rýchla tvorba, niekedy s minimálnou časovou náročnosťou

Ako sme si už povedali v predchádzajúcom bode, aplikácia zatlačí na tvorcov, aby svoje video obmedzili na čas maximálne jednej minúty. My tak nepotrebujeme sledovať zdĺhavé videá s pokročilým vysvetľovaním dopodrobna, ale môžeme rýchlo nahliadnuť na problematiku, ktorú nám autor prezentuje. Väčšinou nás následne taktiež odkáže na svoje webové stránky alebo YouTube kanál, kde tieto veci rozoberá podrobnejšie. Môžeme tu nájsť napríklad precízne nastrihané návody na využitie aplikácií ako je Photoshop, Excel a kopec ďalších. Kde nás naučia ako používať najnovšie nástroje, ktoré práve pribúdajú v jednej minúte. Takéto videá sú následne populárne a taktiež máme ako odberatelia možnosť si tieto videá stiahnuť a odložiť na neskôr, prípadne ich zdieľať s priateľmi. Upozorňujem, vaši kamaráti vám nebudú vďační, ak im príde milión videí za večer, väčšinou ak ich máte v priateľoch na TikToku, to, čo olajkujete, im algoritmus aj tak pravdepodobne ukáže. Štúdie už v minulosti potvrdili, že bežný používateľ internetu vydrží na YouTube sledovať video približne 90 sekúnd, TikTok tento fakt posúva do novej roviny. Čo si však užívatelia možno až tak neuvedomujú, že hoc sledujú jedno minútové videá, v konečnom dôsledku sa jedno ich sedenie pri telefóne môže vyšplhať aj na hodiny. Rozdiel je však možno v tom, že odchádzame s väčším množstvom rôznych informácií.

Licencie na hudbu, ktorú inde nenájdeme

TikTok sa naozaj môže pochváliť pestrou paletou hudobného výberu. V rámci aplikácie máme možnosť využívať priamo ich skladby, ktoré sa nachádzajú v aplikácií. V poslednej dobe dokonca vznikajú populárne „meme“ výbery práve vďaka TikToku a perfektnom využití určitej skladby pre určitú udalosť. Možno ste už sami počuli skladby, ktoré sa stali populárne práve vďaka tejto sociálnej sieti. Hudba sa mení a čím viac času človek trávi na TikToku, tým viac je otrávený opakovaním v prípade, že sa jedná o trend. Dôležité je dobre rozdeliť odbery tak, aby sme neboli presýtený podobným obsahom. Ani nemusím hovoriť, že vďaka funkcionalitám duet a priloženia časti videa iného autora vznikajú aj rôzne hudobné skvosty, akapely a podobne. Taký Wellerman sa teší v poslednej dobe až nadmernej popularite.

https://www.youtube.com/watch?v=Hr_9b-Lt-pk&ab_channel=cozynetwork

Reklama ? Nie je (aspoň zatiaľ u nás)

Reklama sa na Slovensku zatiaľ neobjavuje, hoc v zahraničí ju už dobre poznajú. Každopádne prvé pokusy už nabiehajú a môžeme sa „tešiť“ že trochu popularita opadne, keď namiesto videí od autorov budeme nútení sledovať reklamu na nové kuríny, alebo výpredaj švábky v Lídli. Neostáva nám nič iné, len dúfať, že nám to vydrží ešte pekne dlho, a že ak raz tie reklamy aj naozaj prídu, budeme mať nejakú možnosť uplatiť túto sociálnu sieť, aby nám to netlačila pred oči.

Záver

Aplikácia TikTok sa môže zdať na prvý pohľad, že sa jedná len o platformu a sociálnu sieť pre mladých ľudí. Dlho tomu tak aj bolo a ja sám som asi pol roka odmietal jej inštaláciu už len z tohto princípu. Dal som jej však na začiatku koronakrízy šancu a teraz sa divím, že som sa pripojil až tak neskoro. Od programovania, cez hudbu, bezpečnosť, umenie a rôzne návody, tipy a triky do života, možnosti náhľadu na to, ako riešia určité problémy iní ľudia. To všetko tu môžeme nájsť a podané na tácni presne tak, aby nám to neubralo zo života viac ako jednu minútu. Dáte tejto aplikácií šancu ? 👌

Tags:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *