Na úvod…

Samostatný život dospelej osoby v produktívnom veku má mnoho výhod, ale aj isté úskalia. Zásadná otázka „Čo budeme variť?“ naberá nový rozmer hlavne v časoch keď sme sa už prejedli takmer všetkého. A vtedy prichádzajú na rad cestoviny. Rýchlo sa uvaria a pokiaľ ich nerozvaríme tak aj chutia výborne. Počas romantickej prechádzky uličkou s cestovinami v obchode ma „popadla“ zvedavosť zistiť, aký príbeh je za týmto fenoménom z Talianska.

Po stopách do minulosti, naozaj sú cestoviny pôvodom z Talianska?

Trošku z mojej milovanej histórie, lebo keď poznáš dejiny lepšie pochopíš prítomnosť a budúcnosť. A teda aj keď sú dnes cestoviny doménou Talianska, prvé cestoviny sa objavili v Číne počas vlády dynastie Shang. Hovoríme tu o rokoch  1 700 – 1 100 pred Kristom. Neskôr sa objavili aj v starovekom Grécku a tiež aj v Afrike. Samozrejme, že sa líšili surovinami aj tvarom. Až od 4.storočia pred naším letopočtom možno badať formovanie cesty cestovín v Taliansku. Civilizácia Etruskov, ktorá sídlila v oblasti dnešného Toskánska do veľkej miery ovplyvňovala aj širšie oblasti. Archeologické nálezy odhalili nástroje na výrobu, tvarovanie a rolovanie cestovín veľmi podobným tým, ktoré dnes degustujeme. A primárne iba v Taliansku zostali približne do 19. až  20 storočia. Počas renesancie v 14.storočí sa stali základom stravovania v Ríme a Florencii a s možnosťou predávania aj v sušenej forme sa dostali do takmer celej Itálie.

Taliani nemôžu tvrdiť, že oni ako prví zmiešali vodu a múku, ale to čo okolo cestovín vytvorili vďaka svojej vynaliezavosti a vášni im nikto nikdy nevezme.  

A teraz pár zaujímavých faktov

  • Koľko druhov cestovín vieš vymenovať a zároveň si aj predstaviť ich tvar?  Nebudem to naťahovať, existuje viac ako 600 druhov tvarov a viac ako 1 300 názvov. To záleží od regiónu v Taliansku kam sa vyberieš.
  • Ku každému tvaru/druhu existuje omáčka. Ale paradajková omáčka, resp. paradajky ako také sa do Európy dostali až po veľkých zámorských objavoch v 16.storočí. Odvtedy sa cestoviny a paradajky v Taliansku veľmi kamarátia
  • Do Ameriky sa dostali až v roku 1789 vďaka Thomasovi Jeffersonovi. Najviac cestovín sa samozrejme zje v Taliansku, ale druhé a tretie miesto majú Venezuela a Tunisko
  • V roku 2005 vznikla International Pasta Organisation ako nezisková asociácia s hlavnou úlohou zvyšovať povedomie o cestovinách. A vďaka tomu zvyšovať ich produkciu, predaj a konzumáciu.

Pretože cestoviny nie sú nezdravé a vďaka ich konzumácii sú ľudia šťastnejší – uhľohydráty zvyšujú produkcie serotonínu, hormónu šťastia. <3

zdroje: IPO, foodnetwork, delallo

Tags:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *